Presentation av hästar på Stora Ekeby som kom till Ekeby mellan åren 1990 till 1999

Har du någon bild på nedanstående hästar/ponnyer som inte finns med får ni gärna skicka den till oss.

1990


Zigge


Dansk imp. korsning 148 cm brun f. 1979 Köpt av SIE juni –90. Bytte mot Tulo o Tin Tin. Brun kraftig ca 145 cm. En drömponny! Död pga ålderdom 1998


Hägra


Korsning Fjording welsh f.90 Köpt av familj på Fiholm,jan –90. En liten söt ponny som aldrig trivdes att vara ridskolehäst. Vi sålde henne vidare som privathäst 1994.


Mixter


Knabstrup f. –82. 152 cm Köpt av SIE –90. Marianne åkte ner och ”plockade ut honom”. En aldeles väldigt speciell häst för många med sina svarta pippi prickar. Mixter miste ett öga 1997 men klarade sig bra ändå. Han fick vandra till de sälla jaktmarker 1999 pga ålderdom. En saknad häst.


 


Design


Dansk Imp. Brun sto. F-86. Köpt av SIE maj-90. Lite riden snäll. Såld privat


Carneval


Dansk korsn. ”Gråbrun” 140cm ett glosöga, Köpt av SIE maj –90. För het för lekt verk. såldes därför till tävlingsryttare, som tävlar honom med stora framgångar (än idag aug01)


Felix


Korsn val f-90 mbrun med gammal skada vänster sida. ”Blev kvar” när vi köpte Bert etc av SIE maj-90. Såld så småningom till privatryttare som tävlar med goda resultat


Kilroy


sv. halvbl. e. Nepal - Pablo xx 164 cm svart f. 1978 Köpt av Cissi Söder –90 ?. En mycket omtyckt o uppskattad häst. Slakt pga ålder 1997


Bel Mán


e Herkules Dragon, guldbrun val, f-82. Ca 165 cm. Köpt av Thomas Lundqvist april-90. Mycket omtyckt häst som slaktades pga hosta. 199?


Cesar


New Forest val, f-77 e. Smedhults Kavat u. Silverlea Katrine. 145 cm. Köpt av Lotta Eklund maj –90. En underbar ponny på alla sätt. Vår gentleman !


Zimbar


Text

 

1991


Imse


sv. halvbl. e.Brilliant - Leopard 165 cm brun f. 1984 Kom maj-91 ifrån Strömsholm som akordshäst. En riktig klippa för oss, fram till slakt –98 pga ”åldersben”.


Doctor Dreyels

imp. Danmark 162 cm fux f. 1982 Köpt okt –91 av SIE. Bra utbildad, snäll men lite tunn o tuffsig. Sålde honom –96 som privathäst pga trivdes aldrig riktigt som skolhäst


Algot

Korsn ponny f.-86 fux med 4 vita ben, bläs Köpt via Sven Åke av SIE –okt –91. Kanon ponny som vi lånade ut på foder till Caroline Strömfelt (köpte Isadora av henne istället) för att få tävla honom mellan –94 – 97 då hon köpte honom. Han såldes så småningom vidare och fortsatte tävla.


Zaloon

e Lambeert Imer Jovial. f. 86. Kom sept –91


Cecilia

korsningsponny, fux, bläs, sto, f- 82. Köpt av SIE –91. Stannade inte


Läkerol

korsningsponny, island .- Nordsvensk, sto, f-84. Köpt av Johan Ivesen juni –91 Snäll. Lite riden, töltar


Ready

korsnings sto, fux, f-84. Ca 155 cm. Köpt av Sven Åke febr. –91.

Mkt känslig liten häst, som Cicki tyckte mycket om. Såldes vidare pga alldeles för mycket nerver.


Fleur

e. Åke – u. Suzy Loo. fux sto f-85. Köpt –91.


Spots

f- 85 Korsning Prickig, ”Norrköpings Lotta” Såld till Bengt Danielsson


Jägermeister

Sv. Halvblod e. Lombard – Lester 169 cm fux f. 1985 Kom sept-99 från Strömsholm Akordshäst. Okomplicerad men känslig. Lättriden i dressyr. Rutinerad hopphäst. Överlämnad till Stefan Liljenberg i Göteborg aug-01


LILLEN

e:
u:
född: 1987
kön: valack
mankhöjd: ca 100 cm
ras: Schettis
inköpt/kom till stallet: 1991
farg/tecken: Mörkbrun

allmänt: En känslig , lite het, välutbildad liten brun hoppande buse som ägs av Cicki Sibbern

VÅR ÄLSKADE LILLE GENTLEMAN !

LILLEN har fått en akut hovbensförsänkning och blivit så pass sjuk att han nu får åka till DE GRÖNA ÄNGARNAS DAL.

Du har säkert liksom vi, sett och märkt att vår älskade LILLEN inte har mått så bra i sina ben på sista tiden. Hans kropp har blivit gammal och när han nu dessutom har fått så pass ont i sina ben så har vi tillsammans med veterinären beslutat att det är dags för vår älskade Lillen att få komma till de gröna ängarnas dal och sina vänner i hästhimlen.

Det är alltid lika svårt att mista en hästkompis, det har vi alla fått känna av under årens lopp. Att ta ett sådant här beslut är inte lätt, skall ni veta. Vi vet dock, att har man djur, så kommer det en dag då detta beslut måste tas.

Att djuren hos oss skall slippa lida och ha ont det är vi alla överens om och det kan ibland vara en tröst att vi människor då kan få hjälpa till att få slut på det onda.

Lillen lämnar oss idag

Från alla oss / Cicki

Clara Dickson, Emma Rydh & jag Sara Stina Fredlund kommer att sakna Lillen jätte-mycke.

NEEEJ! SÄG ATT DETTA BARA ÄR EN MARDRÖM! SNYFT.
hälsa Cicki att jag verkligen sörjer med henne.. guud så sorglikt detta är..snyft.. Emilia

 

1992


Bazanso

sv. Havbl. E Bamtung – Sombrero f -87 fux ca 168 cm Köpt av SIE Dec –92. (Byte med Fax) Kraftig viktbärande. Vår masterhäst. Slaktad maj 01 pga ”föslitning / ålderdom”. Mkt saknad


Urban

Bytt med Tarzan av SIE feb.-96 ?. Dansk imp Mager och hispig. Stannade inte länge hos oss.


Maximilian

sv, halvbl. e. Landrat - Alpen Furst 172 cm skim. f. 1988 akrodshäst som kom –92,skim, val, stor och väldigt speciell men snäll. Slakt –95.


Fax

brun val, f-85 166 cm Köpt av SIE maj –92. Stor snäll o viktbärande.


Malajka

sto, f- 84. Svart, dansk imp. Köpt av SIE (byte med My Lady) Haft föl –92. En mycket trevlig o omtyckt häst.


POMPERIPOSSA "POMPE"

e: Pontus – Lansiär
u: Lizzie
Född: 1989
Kön: Sto
Mankhöjd: 164 cm
Ras: Sv. Halvblod
Inköpt/kom till stallet: 1992
Färg/tecken: Fux

Allmänt: Pompe är snäll och mycket välutbildad. Underbar skolhäst. Vår favorit! Akordshäst Uppf. Axel Strömbäck , Vollsjö .Kom till oss som 3 åring –92

Kloka, vackra fina Pomperipossa

I 18 år har hon tillsammans med mig lärt elever att rida

Tålmodigt och troget har hon gått vid min sida
Den bästa och klokaste häst jag känt, men så har det man var rädd för hänt
Hon är hos sina vänner på evigt gröna ängar
Saknaden är stor och tung att bära
Men tänk vilken ära för alla oss som haft den häst som var allra, allra bäst!

Tack
/ Cicki

 

Bilder och text från elever


Här är Pompe morgontrött

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Och lusse-fixad
 
 
Hej,
Pompe är en smart tjej som blivit min favorit för vi förstår varann så bra.
Liksom jag kan hon när hon vill, men är väl kanske inte alltid riktigt på humör...
Behöver mycket beröm och uppskattning för att bli glad. Gillar både äpplen,
morötter och knäckebröd, ett bra tips är att ge det som beröm i samband
med sadling, för hon är annars inte så särskilt förtjust i det.

/Ylva Bergkvist

 

1994


Strössel

connemara e. Tiger Boy u, Artic Star 145 cm skim. f. 1987 Köpt av A Eriksson okt-94.Snäll o söt Lite riden, såldes efter ett år pga stressade


Magic Chess

Imp. Irland ca 150 cm f. –86. Köpt av tjej i V:ås aug-94. Rädd för många människor, men underbar lekt häst. Slakt pga hosta november–99


Isadora Månstråle

korsning welsh - Arab 138 cm brun f. 1988 Köpte henne 1994 av Caroline Strömgelt som då fick Algot på foder av mig. Sålde henne vidare


Alice

sv. halvbl. e. Freimoor - Besk 163 cm fux f. 1989 Köpt juni –94 av Sven Åke. Fungerar bra fram till skadad i hagen i bogen maj.95. Slaktades dec –95 pga skadan..


Little Devil

korsningsponny, skulle vara 7 år, mbr. Köpt sept –94 av SIE. Det visade sig att han var närmare 20 år och dessutom inte frisk i sina ben. Var här några mån. innan han byttes ut.


Isadora

f. 1984 kom 1994


 
 
 
SECRET SURPRISE

e:
u:
född: 1990
kön: Valak
mankhöjd: 148 cm
ras: Svensk Ridponny
inköpt/kom till stallet: 1994
färg/tecken: fux

allmänt: Nog kan ha överraska ibland men det händer sällan. Suprice har varit hos oss på Stora Ekeby sen han var 4 år. Han är en läcker ponny. Lydig, mycket lättriden och okomplicerad är hans starka egenskaper. Vi hoppas få behålla honom många år till.

SECRET SURPRICE
EN ÄLSKAD GENTLEMAN!

Surprice, som är en av våra första och äldsta ponnyer mår inte bra. Han har under en lång tid haft problem med sina ben och blir nu allt sämre. Eftersom vi ser att Surprice har ont i sina ben har vi tillsammans med veterinären beslutat att det är dags för honom att få komma till de gröna ängarnas dal och sina vänner i hästhimlen.

Det är alltid lika svårt att missta en hästkompis, det har vi alla fått känna av under årens lopp. Att ta ett sådant här beslut är inte lätt skall ni veta. Vi vet dock, att har man djur, så kommer det en dag då detta beslut måste tas.
Att djuren hos oss skall slippa lida och ha ont det är vi alla överens om och det kan ibland vara en tröst att vi människor då kan få hjälpa till att få slut på det onda.

// Cecilia

 

Secret Suprice~1990-17/3 2011~

Skrivet av Johanna Berglund.

Min första ridtur på Suprice var inte direkt en dans på rosor. När jag och syrran började rida på STERK våren 2008 hade vi lärt oss rida på en envis men rätt pigg shettis... När jag slängdes upp på den stora fuxen med den där då väldigt sura uppsynen kan jag inte direkt påstå att jag kände mig supertrygg...

Vi skulle rida i smedjehagen, Michan hade ställt upp koner till ett fyrkantspår och vi skulle trava. Eller ja- enligt Michan och alla andra skulle vi trava. Det var min avsikt också för den delen, men inte Suprice inte. När jag kom hem berättade jag för mamma att Suprice var den värsta hästen jag hade ridit och att jag hoppades att jag aldrig skulle behöva rida hoonom igen... Låt oss säga såhär.., det gick inte särskilt bra!

När jag skulle lära mig galoppera var det Suprice jag satt på, och de där fem galoppsprången var allt som krävdes för att ge mig en tur- och returbiljett till himlen. Långsamt började mina känslor för denna fina gentleman att ändras. Tillsammans har vi klarat av både min första hoppkurs och hopptävling. Tillsammans hoppade vi runt en bana på 70 cm.

Vid det här laget är det nästan onödigt att säga att han hade fångat mitt hjärta och skulle behålla det fram tills idag. Det som är härligt är att jag tror att flera kan känna igen sig i min historia.

På ett läger i somras hjälpte jag en flicka, hennes lägerhäst blev Suprice. Precis som jag lärde hon sig galoppera på den här underbara ponnyn. Hennes lycka efter de där galoppsprången smittade av sig och det syntes i Suprices ögen att han tyckte att det var härligt att vara ridskoleponny vid sådana tillfällen.

Jag skulle kunna fortsätta förevigt om den här vackra kille. Han kommer alltid att vara min Secret Suprice- under den där sura fasaden han visade första gången vi träffades så gömde sig en fantastisk, klok och mysig kille som älskade Citron-dextrosol.

Du är oersättlig, jag är så glad att du slipper ha ont. Du fick uppleva en sista vacker vårdag.


~Jag lämnade en bit av mitt hjärta till dig, ta den med dig min älskade ängel~

 

 

 

1995

 

Apache
Apashe, en vacker d-ponny, född 1990, importerad från Polen ( tror vi! ). Apashe kom till St. Ekeby 1995.Han var en underbar ponny, men han trivdes aldrig riktigt bra med så många olika ryttare, varför Tinan fick överta honom. Efter en tid förälskade sig Apashe och Lina Langlee i varandra, så då fick Lina överta honom. När Lina inte kunde behålla Apashe p.g.a.studier, fick han komma till Agnes Hausswolff och hennes Mamma Cecilia, då hon visste att Apashe skulle få ett varaktigt och gott hem hos dem. Apashe står nu i ett fint stall tillsammans med sin bästa kompis ( en arab ox ) vid Myrby och har det så bra som en häst överhuvud taget kan ha det.( Han fick till och med åka på semester med familjen i år!! -07)

korsn val f –89 brunskäck, 148 cm Köpt av SIE Jan –95. Byte med Devil . Mkt snäll. Såld till Tinan –96. Såld till Lina Langlee maj 01

 


Motvinds Daffy

sv. halvbl. e. Marocco - Chagal 163 cm mbr. f. 1987 Köpt ifrån Surahammar Nov –95. Trevlig ridhäst men såldes vidare pga passade ej som lekt.häst då han var sur i boxen.


Jackpot

akordshäst kom –95 fux med bläs,val f-85 Landrat – Stove Friend xx. Ca 160cm . En mycket snäll och omtyckt häst.


Cosmos

e: Democritos
u: Star-Light (f.-75) – Astronomer
född: 1987
kön: Valak
mankhöjd: 160 cm
ras: Sv. Halvblod
inköpt/kom till stallet: 1995
farg/tecken: Fux

allmänt: Kan uppfattas som ”stark”. Mycket säker hopphäst. En riktig gentleman!

Cosmos Cosmos gamle vän…! Idag har du rest till de ”gröna ängarnas dal” där gräset alltid är grönt o många av dina gamla stallkamrater redan finns.

Cosmos som har blivit en ”gentleman” med ben som inte orkar på samma sätt längre skulle bara få vila sig lite extra i hagen några dagar. Plötsligt mitt i leken med en av sina stallkamrater så landar han så olyckligt på sitt framben att han bryter det. Som tur var såg flera personer vad som hände och vi kunde mycket snabbt tillkalla veterinären.

Eftersom Cosmos har uppnått en så aktningsvärd ålder så ansåg vi det mycket värdigt att få låta honom avsluta sina dagar här och nu. Vi ville inte att han skulle behöva stå instängd en box upp till ett år för att chansa på att han ”kanske” blir bra igen.

Det här beslutet känns väldigt rätt. Det var dags för Cosmos att få komma till sina vänner i hästhimlen. Att djuren hos oss skall slippa lida och ha ont det är vi alla överens om och det kan ibland vara en tröst att vi människor då kan få hjälpa till att få slut på det onda.

Tack Cosmos för allt vad du har betytt för oss alla på Stora Ekeby

/Cecilia

 

 

 

Fatima

e: Amarath
u: Ninja ox
född: 1989
kön: sto
mankhöjd: 139 cm
ras:
inköpt/kom till stallet: 1995
farg/tecken: Mörkbrun

allmänt: En riktig flickhäst är hon, vår Fatima. Med sin arabiska stam så är hon en både känslig, ädel och vacker ponny. Fatima är välutbildad och väldigt uppmärksam på sin omgivning.

Fatima har ett föl som hon skildes ifrån då hon kom till oss.

Länk till Madicken: http://hem.passagen.se/madick/Madicken
Länk till McIvory: http://hem.passagen.se/madick/Mc

 

Brev från Fatima till mina gamla ridskoleelever.

Jag vill bara berätta lite hur jag har det nu när jag blivit pensionär. Jag har hört på omvägar att många undrar vart jag tagit vägen.

Jag är fortfarande kvar på Stora Ekeby, men nu har jag blivit privathäst och jag bor i en utebox i privatstallet. Där är det lugnt och skönt och jag kan stå och titta ut på kvällarna. Ibland ser jag er passera på mina gamla kompisar.

 Hela dagarna går jag i hagen tillsammans med min nya kompis Libac. Det är toppen!
Flera gånger i veckan skrittar jag ut ”lilla rundan” och till Åsen.  Flera av er trodde nog inte att jag skulle våga göra det själv, men min nya ryttare säger att jag kan och vågar, och hon har faktiskt rätt!

Min nya familj har förstått att jag är en fin dam så de har köpt  ett träns åt mig med ”bling-bling” och grimman jag har  är rosa med  stenar.  Jag tycker det passar mig alldeles utmärkt!  Har hört att de kanske ska köpa ett nytt fleecetäcke till mig som är ljusrosa…...jag kan ju alltid hoppas!

Om ni vill säga hej till mig går det utmärkt, men jag vill inte att ni går in i min box. Vi kan heja på varandra över boxdörren J.

Hej då från en glad och pigg Fatima

 

1996


Myggan

Conemara sto Äg. Marita F. 129 cm Brunfläck f. 1986 Lånade henne av Maritaunder ridskoleåret 96/97.


Filippe

e. Pomar u. Fatima (Arab) 148 cm fux f. 1983 Köpt privat maj-96 (Kristinehamn )

Han var min favorit häst när jag red på Stora Ekeby, han fick avlivas pga av sina ben kommer dock inte ihåg när.
/ Linda


Miss Ellie

welsh, stickelhårig,fux, bläs, sto –f-83 137 cm. Köpt av Lena Käll Värmdö. Januari –96. Söt, snäll och välutbildad, men.. mycket motor. Såld-98 till Helena Ströms dotter Josefin, s om tävlade och avlade på henne fram till slakt-01 pga. benen.


Bismark

Sv. halvbl. e. Elfenbenspuk - Gulliver 165 cm brun f. 1981 Köpt av A Bysell Okt-96 . En äldre gentleman som ”tjänstgjorde” på Sterk under sina sista år. En underbar läromästare som tyvärr var ganska slut i sina ben och fick slaktas –99


Nougat (Mint)

e : Mintage – Alpenfürst
u :
född : 1993
kön : Valak
mankhöjd : 155 cm
ras : Svenskt halvblod
inköpt/kom till stallet : 1996
farg/tecken : Brun
allmänt : Akordshäst Uppfödare Gert Hermansson Mjölby. Kom Ifrån Strömsholm som 3 åring tillsammans med Noubelss. Idag en het och känslig herre. Kräver rutinerad ryttare. Säker hopphäst

Den 1 maj 2007 fick Nougat avtalspension från ridskolan och lever nu sina dagar som privathäst. Det är Katarina Mordenfeld som ansvarar för hans vård med promenader och lättare ridpass. Nougat bor i stall Impuls och delar hage med de gamla kompisarna Ludde, Ocej och Lillebror.

 

 
HAMPUS
e:
u:
Född: 1988
Kön: valack
Mankhöjd: ca 135 cm
Ras: Korsning Island/welsh
Inköpt/kom till stallet: Nov 1996
Färg/tecken: skimmel

Allmänt: En liten vit sagoponny! Hampus är mångas dröm om hur en första ponny ska vara! Både söt, snäll, gosig o väldigt omtyckt av både häst och människokompisar. Han är den perfekte läromästare

2013-06-19
Idag fick allas vår underbara fina älskade sagoponny Hampus somna in för att galoppera vidare på de evigt gröna ängarna. Det gick så lugnt och fint till.

Hampus foderfamilj var med och pysslade och ryktade hela morgonen och han fick beta i hagen. Sen tog de med Hampus till en liten glänta bakom stallet där veterinären hjälpte Hampus att lugnt och fint få somna in i gröngräset medan han åt havre i en hink. Anna, hans fodervärd, satt med honom tills bilen kom för att hämta, hon hade hans huvud i sitt knä och han såg så fridfull ut......Solen sken och fåglarna kvittrade runt om. Han fick en bukett pioner vid sitt huvud....

Nu springer han på de gröna ängarna med alla sina fina hästkompisar från STERK.....

Det här känns så rätt då Hampus nu blev akut sjuk av sin ålderdom.

TACK HAMPUS för allt vad du har betytt och allt vad du har lärt så många. både barn och vuxna!

Sov Gott vår fina vita sagoponny!

 

1997


My Cheriff

korsn.ponny. val f-91 fux stickehårig. Kom April –97 från SIE.


Raffi

Korsning halvblod - Russ - Welsh u. Ramona e. Filip 130 cm svart f. 1993 Köpt av Sven Åke Johansson Nov –97. Jätte söt och snäll. Mkt omtyckt, Nödslakt i hagen pga brutet ben


Anton

Norsk döla häst Atom Vinter - Bestmai 155 cm brun f. 1993 Ägs av Erik Furulund Vi fick låna honom. Kom Okt –97 men passade inte som lekt häst pga sur i boxen. Jennie Uhramn fick honom som foder häst fam till juni –00, då han åkte hem igen till Erik


Zack

Nordsvensk – Halvblod f-91. Stor och svart. Köpt av SIE aug.97 . Hade ringorm när han kom. Snäll men lite nervös. Såld / Bytt ??


Cera

e. Amiko u. Centri (Russ) brun f. Maj 96 Ett föl jag köpte –97 som sällskap åt Berlock under hennes år i Töreboda. Cera såldes som 3 åring till privatfam.


Bora11

Conemara e. Viigen u. Bris 146 cm Albino f. 1992 Reg.nr. 33-92-3811. Köpt av vetr. Sofie Berglund mars –97 Inte mycket riden då hon kom, men snäll och lite lat. Ett välutbildat Connemara sto med inte alltför mycket framåtbjudning.


Earl of Leniency ”Linus”

Sv. Halvblod e. Lanski u. Verona ( f-79) – Krevad 165 cm svart f. 1987 Reg.nr 04-87-3123 Köpt genom Helena Ström April-97. Het, känslig, kräver rutinerad ryttare. Hoppar mycket bra. Akut borttagen på djursjukhuset pga skada i käkleden november 04. Kunde varken äta eller dricka. Sorg i stallet.

Vår ”LINUS” !
Idag, onsdag 10 november 2004, fick vår Linus sluta sina dagar.
Linus fick en akut ledinflammation i käkleden och kunde varken äta eller dricka själv.
Linus blev 18 år gammal och har varit hos oss på Stora Ekeby under nästan 10 av sina levnadsår.

Linus, en älskad häst av så många. Vår ”Masterhäst” under alla Hubertusjakter. Den självskrivne ledarhästen i hage som stall. Linus den vackre o ståtlige. En underbar läromästare på alla sätt.
Vi saknar Dig Linus!

EARL OF LENIENCY
F 1987
Lenski – Krevad
Uppfödare Jan Svensson i Kristianstad

Till minnet av Linus....
Du var "mannen i mitt liv" under några år
nu vi inga fler gosiga stunder får...
Eftersom jag på livet efter detta tror
är jag övertygad om att du har det bra även där du nu bor
Tack Linus, för att du lusten att rida och med hästar pyssla gav mig åter
just idag mitt hjärta gråter...
Vacker, stolt och värdig du var
lämnar många fina minnen hos mig kvar!

Helena


Harlequin

Knabstrupkorsning 150 cm prickig f.1991 Köpt av SIE maj-90. Kom med Svartfot, o Bert. Säker hopphäst. Lydig, men kan busa. Död 19/11-04 pga skada i framknä som aldrig ville bli bra.


CHARLIE BLACKFOOT ”SVARTFOT”

Svartfot kommer att pensioneras i förtid. Familjen Eva Fredriksson och Elin Andersson kommer att ta hand om honom, han flyttar till Barkarö.

e: Chapman – Unesco
u: Travita (f.76)
född: 1990
kön: valack
mankhöjd: 168 cm
ras: Svenskt halvblod
inköpt/kom till stallet: maj 1997
farg/tecken: Fux

allmänt: En stor, ädel, och ”rörlig” häst. Mycket välutbildad i dressyr. Hoppar snällt. En alldeles speciell häst med sitt svarta framben. Kom med Harleqin, Felix o Bert.


Smedhults Rondhie "BERT"

e: Gandhi RNF 82
u: Smedhults Nova
Född: 1986
Kön: Valack
Mankhöjd: 144 cm
Ras: New Forest
Inköpt/kom till stallet: 1997
Färg/tecken: mörkbrun

Allmänt: Vår favorit! En fantastisk gentleman som har lärt många, både barn o  vuxna, den ädla konsten att lära sig rida. Bert är en okomplicerad, säker och mycket snäll häst. Kräver lite extra framåtdrivning

2016-05-03
Bert flyttar över till privatstallen och blir pensionär. :-)
Vi är alla MYCKET GLADA över det här, och vi håller alla tummar att Bert och hans "matte" Allis ska få ha glädje av varandra så länge som det bara går och är möjligt!!
Bättre än så här kunde det inte ha blivit får vår älskade Bert !
Bert fyller 30 år den 27 maj! Det ska vi fira!

/ Cecilia

 

 

1998


Dansdockan

Russ e. Vagabond u. Bella Cikoria f. 1989 sto, m.brun med stor vit fläck under magen 4 vita helstrumpor. 121 cm Köpt april 98 ifrån Fam Söderberg i Surahammar Såld till fam Folgerö maj -99


Tarzan

Korsning 147 cm skim f. 1990 Köpt av SIE juni 98. Kom med Mc Tom. Snygg, snäll och helt OK, men han stannade inte så länge ??


McTom

Tinkerhäst Imp Irland 144 cm skäck f. 1992 Köpt av SIE juni –98. Tänkte byta honom men vi om bestämde oss En snäll ponny som både kan hoppa och gå på tygeln.


Marco Polo

Sv. Halvblod e. Asterix – Torbolt 166 cm brun f.1988 Akrodshäst kom nov –98 från Strömsholm .Lydig, okpmplicerad och lättriden. Rutinerad hopphäst.


Marco Polo har inte bara blivit gammal, han har dessutom väldigt ont i sitt ena bakben som inte vill bli bra igen.

Vi minns alla då Marco Polo bröt ett litet ben i hovleden för snart 1.5 år sedan och fick stå på boxvila i mer än ett halvt år. Han har sedan dess sakta men säkert blivit bra igen, ända tills i november då skadan började gå upp igen.

Idag finns inte så mycket mer att göra än att inse att vår älskade gamle Marco Polo inte kommer att bli bra igen.

Vi har tillsammans med veterinären beslutat att det är dags för Marco Polo att få komma till de gröna ängarnas dal och sina vänner i hästhimlen.

Det är alltid lika svårt att mista en hästkompis, det har vi alla fått känna av under årens lopp. Att ta ett sådant här beslut är inte lätt, skall ni veta. Vi vet dock, att har man djur, så kommer det en dag då detta beslut måste tas.

Att djuren hos oss skall slippa lida och ha ont det är vi alla överens om och det kan ibland vara en tröst att vi människor då kan få hjälpa till att få slut på det onda.

Marco Polo kommer att finnas kvar i stallet under några dagar för Dig som vill säga Adjö.

Cecilia

 

1999


Golden Gun

Irländsk Cob 147 cm isabell f. 1991 Kom augusti –99. Genom Sven Åke Stilig ponny, som kan hoppa. Svår att samla i galopp. Något svårriden och tittig.


Simson

Korsningsponny Köpt jan –00 av SIE val f-94. Kom med Ferry. Dyr ponny som ser lurvig ”gammal” men snäll ut. Visade sig vara minst 17 år, så vi bytte ut honom


Manne Broängens Amarant

f-92 e. Assir u. Ida. Lite större shettis, som kom sommaren –00. Ifrån Anders Reg SPAR:38-92-6530 Söderbergs kusin i Malugn snäll och vänlig. Rätt in i verksamheten och trivs bra

Efter att många saker under en mycket lång tid fått komma i vägen tänkte jag nu äntligen skriva några ord om Manne och hans nya liv. Det kanske kan vara intressant för alla som tidigare i något sammanhang har träffat och känner honom.

Han bor nu i Sörsylta hos mig och min fru, våra  2 kattor, vår hund Twiggy (en Gordon Setter, som efter snart 5 år börjar komma ur valpstadiet) samt vårt stora svenska halvblod Bernhard, (e. Bombay u. Isolde). De har varsin box i ett relativt stort stall och Manne har i rättvisans namn lika stor box som Bernhard.

Mannes uppgift är i huvudsak det stora och ansvarsfulla uppdraget att  vara sällskapsherre, eller flock, åt Bernhard. Ett uppdrag han sköter med den äran.
På vintern går de ute en stor del av dagen och är i princip alltid tillsammans. Tidvis har de även sällskap av andra hästar. Ett visst sällskap har de också av 2 islandshästar och ett gäng får i hagarna bredvid.

När det gäller rangordningen i hagen kan det nog vara så att Bernhard tror att han betämmer, men när det är nya "läskigt" saker som händer är det Manne som undersöker, så kan Bernhard sedan komma och ta över. Det är med andra ord inte alltid helt självklart vem som håller i takt pinnen.

Manne är ju en speciell herre, nyfiken och med mycket egen vilja. Han skulle säkert uppskatta besök.

Många Hälsningar
Kjell


Cappo

Swift – Falstaff Lollo Andersson 170 cm brun f. 1992 Lollo Anderssons privata tävlingshäst


Swap

e :
u :
född : 1990
kön : valak
mankhöjd : 152 cm
ras : Tinker import Irland
inköpt/kom till stallet : 1999
farg/tecken : skäck
allmänt : Köpt maj –99. Okomplicerad och lydig. Säker hopphäst. Något svårare att rida i rätt form. Vill vara ifred i boxen, vilket han tydligt talar om.

Chef över alla andra hästarna!

Köpt av Familjern Werne 2007


SIXTEN

e:
u:
född: 1991
kön: valack
mankhöjd: 163 cm
ras: Halvblod
inköpt/kom till stallet: mars 1999
farg/tecken: Fux

allmänt: En het men känslig herre som kräver lite mer rutinerade ryttare. Kan vara "tittig" i hoppning.

Ännu ett stort, men inte så svårt, beslut har tagits. Vi har bestämt att Sixten ska få bli privathäst.

Alla vi som känner denna underbara häst vet att han under en längre tid nu försökt tala om för oss att han vill vara lite mer ifred och inte behöva arbeta som skolhäst varje dag längre.

Vi på ridskolan tycker det är viktigt att försöka lyssna på hästarnas språk o avgöra när stunden är inne för en häst att få ”säga upp sig” som skolhäst.
Nu är det Sixtens tur!

Beslutet blev också lite lättare då det blev familjen Halldin som kommer att ta hand om Sixten. Anne och Sixten har känt varandra i många år här på ridskolan.
Han kommer att flytta till ett privatstall utanför Kolbäck nu i dagarna.

Vi önskar hela familjen Halldin och Sixten lycka till i framtiden!


   

MAARTA

e: Maraton – Hertigen
u: Lucette II 16636
född: 1991
kön: sto
mankhöjd: 164 cm
ras: Svenskt halvblod
inköpt/kom till stallet: september 1999
farg/tecken: Brun

allmänt: Vår gulliga Maarta skall äntligen få gå i pension!-vi letar efter ett mycket bra äldreboende med fina hagar och goa kompisar! - Vet du någon som är intresserad av en pigg pensionär? Hör av dig till Cecilia!-Endast det bästa är gott nog!

Vår snälla, coola, Maarta har lämnat ridskolan och Stora Ekeby
Meningen var att hon skulle få flytta till ett privatstall och bli pensionär till hösten, men ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig.
Maarta fick en stor sårskada i sitt bakben som aldrig ville läka. Då hon hade mycket ont och benet bara blev sämre och sämre insåg vi till slut att vår älskade Maarta inte kommer att bli bra igen.
Vi, tillsammans med veterinären, fick ta beslutet att det är dags för Maarta att få komma till de gröna ängarnas dal och sina vänner i hästhimlen.

Det är alltid lika svårt att mista en hästkompis, det har vi alla fått känna av under årens lopp. Att ta ett sådant här beslut är inte lätt, skall ni veta. Vi vet dock, att har man djur, så kommer det en dag då detta beslut måste tas.
Att djuren hos oss skall slippa lida och ha ont det är vi alla överens om och det kan ibland vara en tröst att vi människor då kan få hjälpa till att få slut på det onda.
                                                                                     CeciliaBJÖRN-OSKAR

e: Richard
u: Källanna
född: 1989
kön: sto
mankhöjd: 86 cm
ras: Schettis
inköpt/kom till stallet:
farg/tecken: Svart

allmänt: Björnoskar som har bott på Hellby i Tillbarga de sista åren, har fått somna in o kommit till hästhimlen nu i höstas.
Björnoskar, som var en betydligt äldre liten schettisman än vad vi trodde, fick väldigt ont i sina små ben och en hosta som inte ville gå över. Vi beslutade då att han skulle få somna in o slippa ha ont mer.

Han hade en härlig tid med många schettiskompisar i hagarna på Hellby under sina år där. Blev lagom mycket riden och även körd, vilket han gillade. Han till och med stannade kvar i hagen utan att smita ut hela tiden!!!

Tillbaka