Rapportr från Dressyrtävling för travare i Hallsta

Hej Här kommer en liten berättelse om min och Bacchus debut i dressyrcirkusen.

Den första tävlingen

Dags för den första tävlingen för mig och min nordsvenske travare Bacchus. Vi har tränat och kämpat i ca 6 år, och nu var det dags för debut. Tävlingen var en dressyrtävling enbart för travhästar i Hallstahammar. Den arrangerades av STC (Svenska Travsportens Centralförbund) i samarbete med Hallsta Ridklubb den 7 september 2003.

Dagen innan hade vi tränat lite på bl a halvhalter och igångsättningar. Efter det (korta) träningspasset blev det PUTS-time av häst och utrustning. Även en viss packningsprocedur av saker och foder gjordes.

Tävlingsdagen bjöd på ett härligt väder. Efter en tidig morgon, (för mig i alla fall) och en lätt frukost - jag var för nervös för lastningen! för att kunna äta ordentligt, fick Busen-Bacchus en lätt rykt. Bilen packades med stocksadel, träns, foder, putsgrejer och diverse annat. Eftersom jag inte har en bil som kan dra en transport, kom min kompis Lotta och hennes fd man med bil och hyrd transport. Att lasta hade varit mitt näst största bekymmer, (hela transportfrågan hade varit min största!) men godis och en lina kan göra underverk! Bacchus går gärna IN i transporten, men han går tre gånger så fort ut igen om han får chansen! Det tog faktiskt bara ca 5 minuter att lasta! Lotta och Jim körde iväg med transporten och jag körde min bil efter dem.

Vid ankomsten gick jag först till sekretariatet för att betala start- och anmälningsavgift och få starttider samt höra om det fanns en spilta för dagen till Bacchus. Det fanns det, så Jim kunder köra hem med sin bil - utan transport. Den stod kvar - låst.

Att lasta ur var verkligen inget problem. Bacchus klev lugnt och stilla ur och ställde sig för att kolla läget! Vi tog en liten promis för att lugna nerverna (mest mina!) och sedan gick vi in i stallet. Framridningen utomhus blev lite kort -jag hade startnummer 2 och den första klassen  (märke 2) gick fortare än väntat (det var ca 10 starter i den).  I min klass (LB1 var det 26 starter). Lite halvhalter, lite trav och några galoppfattningar. Bacchus var kolugn!!! Gick lugnt och stilla in i det STORA, okända ridhuset med stora läktare, dressyrstaket, blommor, publik, speaker och musik. Inte ett endaste litet "fnys", inte ens när han fick se en riktig snyggning som tittade honom rakt i ögonen (Spegel!!!) i collectringen. Till och med "matte" blev lugn. Vi genomförde vårt program (LC1). Det gick bra förutom att Bacchus hade svårt att hålla den sista galoppen. Men det var något som jag var väl medveten om att det kunde ske. Domare var Gisela Löfstrand. Hon dömde rättvist och jag fick 5 i snitt ( Jag vann inte, men jag kommer inte sist!) Bristande bjudning. OK. Det var ju första starten över huvudtaget i ett helt nytt "hästliv"!

Bacchus fick vila och foder mellan klasserna och jag och Lotta fick lite mat och kaffe samt sol. I LB1 var det ca 22 starter och vi hade från början startnummer 6, men genom efteranmälningar kom vi in som nummer 10. Eftersom jag nu visste att "busen" var cool kunde jag rida fram lite tuffare. Ibland ler jag ganska gott åt mitt kallblod, för han kan nämligen gå i passage när andan hos matte och han själv faller på. Återigen fick jag ett litet skratt i collectringen. Den där "snyggningen" fanns ju kvar - i båda varven. Bacchus stannade, ställde upp sig, reste huvudet, spetade öronen, spärrade upp sina vackra ögon och bara väntade på att den "andra" skulle komma fram! Själva ridningen gick bra nu också. Gisela dömde nu också. Och återigen blev det "godkänt", samma "misstag" - för lite bjudning. men han fick i alla fall en 6:a för sina gångarter. Återigen vann jag inte, mern jag kommer heller inte sist!

De eqipage som vann LC1 och LB1 tävlade normalt mot halvblod upp till klass LA. De, liksom Bacchus, har bra gångarter. Travaren har andra förutsättninar, men viljan att vara till lags är det inget fel på, tro mig. Bacchus är min andra travare och mitt första kallblod.

Totalt var det nästan 60 starter med ett 40-tal hästar i 3 klasser (Märke 2, LC1 och LB1) Resultatet ska läggas ut på nätet, travsport.se och stallsmart.nu.

Det var underbart! Bacchus är så cool - o kubik, så matte blev också lugn och mycket stolt över sin kära "buse" - och sig själv. Det var min tränare Weronica Jansson som fick iväg oss. Och nu vet jag att vi kan var med och tävla, men enbart på klubbnivå. (Det här var en inbjudningstävling eller snarare en träningstävling. Deltagarna kom från hela Mellansverige! Värmland, Gävle, Stockholm osv.) Jag har klubblicens för STERK och Bacchus har ingen licens alls. Och angående vaccinationer: Travare vaccineras inte längre mot hästinfluensa. Travet började och har alltså nu slutat. Nu vill jag prova på Körtävling! Jag har nämligen börjat träningsköra för Karin Strååt och Anna-Krin Pettersson. (Inte trav, alltså!)

Och Bacchus är lika cool - om inte ännu coolare - framför vagn

Hälsningar Anna-Carin Roos

Tillbaka