Para Sport / KLARA

KLARA sektionen

KLARA sektionen för ryttare med speciella behov.
KLARA – Jag klarar allt – Inga “hinder” finns – Alla kan!
KLARA är en sektion som drivs med ideella insatser av intresserade medlemmar i föreningen Stora Ekeby ridklubb.

Sommarläger 2011

KLARA sektionen på Stora Ekeby ridklubb riktar sig till alla personer med speciella behov. Med fokus på eleven och hästen i centrum, får alla att känna sig delaktiga, duktiga att överstiga hinder och växa som individ. Vi vill ge en möjlighet till rekreation eller aktivt deltagande i vår verksamhet. Du väljer!

Vi vill erbjuda en aktiv fritid i en trygg och vänlig miljö.

Vår förening erbjuder olika slags undervisning för personer med speciella behov. Vi har verksamhet både enskilt och i grupp.

Vi har i dag 8 utbildade ridlärare och 2 personer med HCP utbildning steg 3. Intresset hos personal och övriga ledare inom klubben är stort och seriöst av en fortsatt satsning inom den här verksamheten.

Hästar öppnar människans sinne; dom är mjuka, varma och luktar “tryggt”. Ridning aktiverar musklerna samtidigt och kroppen reagerar instinktivt på rörelserna – man måste följa med i hästens rörelser. Djuren är stora och respektingivande och det ger ökad självkänsla att kunna manövrera/kontrollera dom. “Hästar ger – de tar inte”.

Ridning och övrig hantering av häst ger fokus, det är svårt att koncentrera på annat samtidigt. Det är avstressande och tar tankarna bort från tråkiga händelser för en stund. Detta gäller för alla som rider, barn och vuxna. Det har en visad effekt på människor med olika problem; stress, fysiska och psykiska funktionsnedsättningar, anorexi, drogmissbruk för att nämna några.