KLARA parasport på STERK

Parasektionen “KLARA”

Stora Ekeby RKs parasektion KLARA riktar sig till personer med speciella behov, personer med någon form av funktionsnedsättning i åldern 5-60 år. Parasektionen verkar för att människor med funktionsnedsättningar ska få möjlighet till ridning och umgänge med hästar. Vår målsättning är: Jag klarar allt – inga “hinder” finns – alla kan!

Hästar öppnar människans sinne. Ridning aktiverar musklerna samtidigt och kroppen reagerar instinktivt på rörelserna – man måste följa med i hästens rörelser. Djuren är stora och respektingivande och det ger ökad självkänsla att kunna manövrera och påverka dom.

“Hästar ger – de tar inte”. Ridning och övrig hantering av häst ger fokus, det är svårt att koncentrera på annat samtidigt. Det är avstressande och tar tankarna bort från tråkiga händelser för en stund. Detta gäller för alla som rider, barn och vuxna. Det har en visad effekt på människor med olika problem; stress, fysiska och psykiska funktionsnedsättningar, anorexi, drogmissbruk för att nämna några.

Hos oss finns både fasta grupper samt möjlighet till enskild ridning. Alla våra ridlärare och ridledare har Svenska Ridsportförbundets grundutbildning FU-1, Funktionsnedsättning och delaktighet steg 1. Syftet med vår ridning är att eleven ska utvecklas efter sin egen förmåga. Oavsett vilken funktionsnedsättning eller rehabilitering som behövs, så försöker vi anpassa oss efter dig som elev.

På anläggningen finns påstigningsramp samt flera olika uppsittningsmöjligheter. Behöver du som elev även extra utrustning så finns det mesta hos oss. Viktigt för oss är att du som elev känner en trygghet och samhörighet med oss och våra underbara hästar. Ni som elever är viktiga för oss, så vi försöker alltid att utveckla och uppdatera vår anläggning. Alla kan rida oavsett handikapp!

Vid frågor och intresse vänligen kontakta Parasektionen KLARA, sterk@storaekeby.nu.

KLARA           Sektionen för ryttare med speciella behov.
KLARA           Jag klarar allt – Inga “hinder” finns – Alla kan!
KLARA           Är en sektion som drivs med ideella insatser av intresserade medlemmar i  STERK.