Historia

Redan 1304 omtalas Stora Ekeby Gård för första gången och sedan dess kan vi följa  gårdens anor, öden och ägare. Ser man till förekomsten av vapen och rustningar är det lätt att dra slutsatsen att Stora Ekebys läge beror på att området är lätt att kontrollera och bevaka. Men det är fel.

Anledningen är läget vid Mälaren och omgivningarnas skönhet och rikedom. Det påstås att Carl von Linné  bodde på Stora Ekeby under tiden han anlade anläggningarna på Åholmen. Och trivdes utmärkt. Varför förstår du när du kommer på besök.

Och så har vi det här med hästarna och Stora Ekeby Ridklubb, STERK. När “Tinan” Esseen grundade ridklubben 1969 var det främst släkt och vänner som lärde sig att uppskatta och t o m njuta av livet till häst.

Idag har Stora Ekeby mer än 80 000 besök per år. Hälften är för hästarna och ridningens skull. Och alla stormtrivs. För stämningen som de engagerade och erkänt skickliga ridinstruktörerna bygger upp tillsammans med sina kanske inte lika skickliga men definitivt lika entusiastiska elever, trotsar all beskrivning.

Stora Ekeby har en stor och välutbildad personalgrupp, drygt 50 stallplatser, 2 st ridhus och ca 800 medlemmar. I Stora Ekebys fall kan man säga att kvantitet ger kvalitet, för klubbens tävlingsryttare visar verkligen framfötterna både inom hoppning och dressyr. Ponnyryttare som storhästryttare. Dessutom har Stora Ekeby Ridklubb några riktigt duktiga fälttävlansekipage.