Historia

Tinan Esseen

Tinan Esseen samlade under 1960-talet sina vänner till informella ridträffar på Stora Ekeby Säteri. På sommaren red man ut över fälten och på vintern bokstavligen talat runt julgranen på gårdsplanen. Det här var början till vad som skulle bli Stora Ekeby Ridklubb, STERK, i dagligt tal.

Barn- och ungdomsverksamheten kom snart igång. Från Arméns ridskola i närliggande Strömsholm kunde man till en början hyra in ridskolehästar och verksamheten växte. Men fortfarande, under många år, var Tinan och Göran Esseens kök den värmestuga som stod öppen för alla. En kopp te, någon som lyssnade och brydde sig om, betydde mycket för många.

Lektionsverksamheten startade 1969 med fem stallplatser. Då var priset för en entimmes ridlektion tre kronor! 1972 anställdes första instruktören. Verksamheten, Stallet och aktivitetsnivån har växt genom åren. Klubben har, förutom ridskoleverksamhet, även en tävlings- och en ungdomssektion samt olika kommittéer för utbildning och social verksamhet som omfattar både barn, ungdom och föräldrar. Stallarna rymmer numera ett 50-tal hästar och STERK förfogar över ridbana och två ridhus, klubblokaler, cafeteria och personalutrymmen. Idag kan man räkna in ca 800 medlemmar och närmare 80 000 besök per år! En imponerande verksamhet, som Tinan en gång startade med entusiasm och glädje på sin gårdsplan.